Zwarte sidings bieden budgettaire, esthetische en functionele meerwaarde

Toen vzw De Kompanie in 2013 startte als klein knutselatelier, kon niemand vermoeden dat er amper zeven jaar later in Mortsel een inclusief woonproject voor volwassenen met een beperking zou verrijzen. Het intrigerende contrast tussen de gevels in witte crepi en zwarte Cedral Click Wood sidings creëert een strakke, warme look die het geheel de allure geeft van een modern residentieel complex. Dat de sidings geen onderhoud vergen en een fikse kostenbesparing toelieten, was evenzeer van doorslaggevend belang.

Lees verder onder de foto

De Kompanie werd negen jaar geleden opgericht om opvang te voorzien voor personen met een lichte tot matige verstandelijke beperking en/of een motorische of sensoriële beperking. “We zochten opvang voor onze dochter, maar vonden onze gading niet in het aanbod van de gespecialiseerde dagcentra. We besloten het heft dan maar in eigen handen te nemen”, vertelt Rita Van der Spiegel, voorzitter van vzw De Kompanie. Wat begon als een klein knutselatelier in een kunstencentrum, groeide al snel uit tot een waar succesverhaal. “Vanaf 2015 zijn we beginnen dromen van een eigen woonproject, al heeft het wel een hele tijd geduurd vooraleer we een bouwgrond vonden. Toen we in 2018 in Mortsel een perceel in erfpacht kregen van de kerkfabriek, is de bal definitief aan het rollen gegaan.”

Twee gebouwen en binnentuin

Rita en de rest van de De Kompanie zetten meteen enkele volgende stappen om hun droom waar te maken. Ze richtten een cvba op om via de verkoop van aandelen een startkapitaal te vergaren, zodat ze een lening konden aangaan. En ze schreven een ontwerpwedstrijd uit, waarbij architect Toon Saldien naar voren kwam als laureaat. “Naast het feit dat we zijn ontwerp erg op prijs stelden, vonden we het een groot voordeel dat hij voeling had met de materie”, legt Rita uit.

“We vinden het erg belangrijk om onze bewoners volwaardig te laten participeren in de samenleving. Bijgevolg streefden we naar een inclusieve woonomgeving waarin het vergroten van zelfstandigheid, het verruimen van grenzen, het stimuleren van sociale contacten en het bevorderen van het competentiegevoel centraal staan. Dit resulteerde in een geheel met vijftien wooneenheden en een dagatelier voor 26 personen. Het complex bestaat uit twee gebouwen die een binnentuin omsluiten. De studio’s en het dagatelier zijn ondergebracht in het langwerpige volume dat de volledige lengte van het perceel bestrijkt, inclusief een gemeenschappelijke badkamer, een grote open keuken, living en eetkamer, een bureau, een snoezelruimte, een kineruimte en een moestuin op het dak. Het horizontale gebouw, dat de inkomzone flankeert, herbergt een publiek toegankelijk koffiehuis met aangepaste keuken op het gelijkvloers en een polyvalente zaal op de bovenverdieping.”

Prachtig totaalplaatje

Aangezien Rita lang actief was in de zorgsector, had ze een goed zicht op de ‘do’s-and-don’ts’ in woonvoorzieningen voor personen met een beperking. “Bepaalde aandachtspunten waren erg belangrijk voor ons: ruime studio’s met veel natuurlijke lichtinval, grote open ruimtes die rolstoeltoegankelijk zijn, een fraaie residentiële uitstraling die je op het eerste gezicht niet meteen zou associëren met een zorgvoorziening (om zo de inclusie in het bestaand stedelijk en sociaal weefsel te bevorderen).

Onze architect heeft nog enkele leuke extra’s voorzien, met bijzondere aandacht voor multifunctionaliteit: een overdekt terras dat bij tuinfeestjes als podium kan fungeren, een dakterras waarop recepties kunnen plaatsvinden … En ook het koffiehuis was van meet af aan een schot in de roos, want het is een echte publiekstrekker! Zo zijn we tot een prachtig totaalplaatje gekomen. Dit is geen bejaardentehuis waar je slechts tijdelijk verblijft, maar een kwalitatieve woonzorgomgeving waar alles tot in de puntjes is geoptimaliseerd om het leven van onze bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. Daarnaast hebben we erop toegezien dat het betaalbaar blijft en dat de familie van de bewoners niet meer moet bijpassen. Het was niet de bedoeling om voor de elite te bouwen, iedereen is welkom!”

Blij met keuze voor zwarte sidings

De realisatie van het woonproject had heel wat voeten in de aarde. Zo bleek na de eerste gesprekken met aannemer HSB dat het budget niet toereikend was en dat er bespaard moest worden om het project economisch haalbaar te maken. “Aanvankelijk dachten we eraan om de gelijkvloerse uitbouwen te bekleden met gecarboniseerd hout, maar we zijn noodgedwongen op zoek gegaan naar een alternatief. Zo zijn we bij de zwarte Cedral Click Wood sidings (C50) uitgekomen, wat ons een fikse kostenbesparing heeft opgeleverd.

Ook los van het budgettaire aspect ben ik nog altijd heel blij met die keuze. Op het eerste gezicht lijkt het gewoon donker hout, zeker ook door de geïntegreerde nerfstructuur. In combinatie met de witte crepi resulteert dat in een strakke, maar warme look-and-feel. Ook het feit dat de sidings onderhoudsvrij zijn, is een enorme meerwaarde. Vuil en spatvlekken zijn vlot te verwijderen met een beetje water, wat in vergelijking met crepi een groot voordeel is. Iedereen die hier op bezoek komt, staat versteld van het resultaat, dus missie geslaagd!”

Request a free sample of cladding

Vraag een gratis monster aan

Productinformatie lezen is interessant, maar natuurlijk wil je ook zelf eens zien en voelen wat Cedral jou te bieden heeft. Vraag een gratis monster aan van je favoriete kleur en afwerking, zo kan je gemakkelijker een beslissing nemen en zet je een eerste grote stap richting je nieuwe gevel.

Hulp nodig?

Vind een plaatser of verkooppunt!

Vind een kwalitatieve vakman die jouw project tot een goed einde brengt.