Taupekleurige leien bekronen spectaculaire metamorfose

Architect Jean-François Salée (PlanB) realiseerde in Ivoz-Ramet (Flémalle) een echt ‘familieproject’. Hij leidde de verbouwing van het ouderlijk huis van zijn schoonbroer in goede banen. De grote emotionele impact van deze ingrijpende transformatie wordt overstegen door de gunstige volumetrie en de optimale integratie in de omringende wijk, met dank aan een fraaie dak- en gevelbekleding in taupekleurige leien. Een klinkend succes voor de architect, die nooit eerder voor gevelleien had geopteerd.

Lees verder onder de foto

De beginsituatie was vrij klassiek: een huis in ‘paviljoenstijl’ uit de jaren zeventig, opgetrokken in materialen van een bedenkelijke kwaliteit, slecht geïsoleerd en met een beperkte bruikbare oppervlakte: 125 m², opgedeeld in kleine kamertjes die niet voldeden aan de hedendaagse comfortnormen. De dakstructuur, die uit meerdere gebinten bestond, liet bovendien niet toe om het volume onder het dak op te waarderen en te vergroten.

Driezijdig dak

De eigenaars hadden drie specifieke wensen: de woning een nieuwe look geven, bruikbare ruimte creëren op de eerste verdieping en de volledige bebouwing isoleren om een energie-efficiënt geheel te bekomen.

Jean-François Salée: "Ik heb alle zijmuren behouden en de puntgevels, de dakbekleding en de dakstructuur verwijderd. De voordeur bleef op zijn oorspronkelijke plaats, net als de raampartij in de voorgevel. Aan de achterkant werd het contact met de tuin vergroot. De muur die de keuken scheidde van de eetkamer werd opengebroken om een grote leefruimte te creëren. De kopgevels zijn verhoogd om de huidige volumetrie te verkrijgen."

"Net als de stedenbouwkundige diensten wilde ik een plat dak vermijden, aangezien hellende daken overheersen in de nabije omgeving. Ik heb dit opgelost door een bovenste nok te maken die diagonaal van het midden van de straatgevel naar de linkerachterhoek loopt. De onderste nok loopt dan weer van de rechtervoorhoek naar (ongeveer) het midden van de achtergevel. Hierdoor ontstond een driezijdig dak, al wekt de voorgevel de indruk dat het om een woning met een klassiek zadeldak gaat."

Deze inventieve configuratie maakte het mogelijk om op de eerste verdieping twee aangename slaapkamers, een badkamer en een bureauruimte in te richten. Deze laatste is ook fysiek en visueel verbonden met de dubbelhoge woonkamer op het gelijkvloers.

Nood aan uniform materiaal

De vernieuwing van het dak en de uitbreiding van de eerste verdieping resulteerden in een vrij massief volume, waaruit een hap werd genomen om de beschutte inkomruimte te creëren. Deze laatste is afgewerkt met een natuurlijke afzeliabekleding, een materiaal dat aansluit bij het houten buitenschrijnwerk. Het was dan ook logisch dat het dak en de gevel bekleed werden met hetzelfde materiaal: taupekleurige Cedral Alterna 60x32 vezelcementleien in halfsteensverband. Voor de architect had het gebruik van leien tal van voordelen: "Aangezien de hellende dakvlakken vanuit bepaalde hoeken duidelijk zichtbaar zijn en een echte vijfde gevel vormen, was het gebruik van een uniform materiaal essentieel."

De regenwaterafvoer bij de omgekeerde nok werd uitgevoerd met een zinken bak met grotere opstanden dan gebruikelijk. De regenpijpen bleven zichtbaar (en toegankelijk), terwijl de kroonlijsten in het dak werden geïntegreerd om zo zuiver mogelijke randen te bekomen. "Voor het lot 'gevelbekleding en dakbedekking' wilde ik begeleid worden door een bedrijf dat de nodige garanties bood op het vlak van beroepsernst, kwaliteit en zorgvuldigheid bij de uitvoering van de details. Vandaar dat ik een beroep deed op een goede vriend: Jean-Yves Pelzer (CoverDesign)."

Nostalgische knipoog

Een ander voordeel van leien is hun lichte gewicht, dat net volstond om de oorspronkelijke structuur van de woning – die volledig bewaard is gebleven – niet te overbelasten. Door de keuze voor taupe als kleur behield de woning een tint die overeenstemt met die van de omliggende huizen, terwijl het geheel toch een zachte uitstraling kreeg. Ook de stedenbouwkundige diensten lieten zich verleiden door de traditionele look-and-feel van het materiaal, waardoor het uitstekend in de ruimtelijke context past.

"Persoonlijk vind ik dat de leien hier een vleugje nostalgie uit de jaren zeventig en tachtig met zich meebrengen, wat me erg bevalt. Het is een leuke knipoog naar sommige naburige woningen, die uit die specifieke periode dateren", besluit de architect.

Uiteindelijk is dit project een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van deze interessante woning. Dankzij een geslaagde herinterpretatie van de oorspronkelijke architecturale codes past ze definitief in onze tijdsgeest en onderstreept ze haar hedendaagse karakter.

Vraag een gratis staal aan

Wil je zelf eens zien en voelen wat Cedral jou te bieden heeft? Vraag een gratis staal aan van je favoriete kleur en type lei, zo kan je gemakkelijker een beslissing nemen en zet je een eerste grote stap richting je nieuwe dak en/of gevel.

Hulp nodig?

Vind een plaatser of verkooppunt!

Vind een kwalitatieve vakman die jouw project tot een goed einde brengt.