Strak monovolume met donkergrijze dak- en gevelbekleding

In 2016 kocht ingenieur-architect Sam Vermandele – medeoprichter van het bureau BASS – een oude woning die dateerde uit 1973, inclusief niet-geïsoleerde wanden, een ontoegankelijke zolder en een verouderd dak. Desondanks was het een huis met veel potentieel, aangezien het om een halfopen bebouwing aan het eind van een doodlopende straat ging, recht tegenover een bos en met een tuin van 60 meter diep. De woning werd grondig verbouwd, ingepakt met isolatie en integraal bekleed met donkergrijze vezelcementleien. Het resultaat is een intrigerende 'black box' die verdeelt en heerst.

Lees verder onder de foto

“Op basis van een grondige analyse van de ruimtelijke context hebben we een basissnede ontwikkeld die heel de woning definieert”, steekt Sam Vermandele van wal. “Een maximaal zicht op het omringende groen was een van de voornaamste prioriteiten. De voorkant van de woning is zuidgericht, dus daar hebben we een ruime vide gecreëerd. In de zomer zorgen de kruinen van de bomen voor de nodige schaduw en in de winter valt het zonlicht volop binnen via de grote raampartijen. Voor deze laatste konden we de bestaande gevelopeningen hergebruiken, al hebben we ze een speelsere look gegeven door ze in te vullen met houten inzitramen. We hebben tevens een net gespannen in de vide, waarin we geregeld gaan liggen om van de zon te genieten, naar de sterren te turen of televisie te kijken (via beamerprojectie op de muur). Zo creëerden we als het ware een extra woonkamer zonder het grote ruimtegevoel en de overvloedige lichtinval te hypothekeren. Ook aan de achterzijde hebben we een riant beglaasde uitbreiding voorzien om extra ruimte te creëren en de band met de groene omgeving te versterken.”

Ruwe bolster, blanke pit

"Aangezien ons budget relatief beperkt was, besloten we de bestaande ruwbouw maximaal te behouden", zegt Vermandele. "We hebben de spouw opgevuld met inblaasisolatie en hebben de gevel vervolgens ook nog eens ingepakt met een nieuwe isolatielaag, zodat we massieve wanden van circa 40 centimeter dik verkregen. Daarnaast hebben we het dak aan één zijde opgetrokken, zodat de nokhoogte overeenstemt met de woning van onze buurman en de zolder een nieuwe inrichting kon krijgen. De andere zijde werd zo een scherper dakvlak met een hellingsgraad van 60°."

Eens de gevel geïsoleerd was, moest hij uiteraard ook nog een nieuwe afwerking krijgen. Sam en zijn vrouw opteerden voor een oplossing die zowel esthetisch als budgetvriendelijk was. "Crepi is ons ding niet en we vonden het wel een leuk idee om van onze woning een soort 'black box' te maken die van dak tot gevel bekleed is met hetzelfde materiaal. Het contrast tussen de donkere, gesloten buitenzijde en het lichte, ruimtelijke interieur creëert een verrassend effect wanneer je de woning betreedt. We kozen voor een uniforme dak- en gevelbekleding in donkergrijze vezelcementleien om in vormelijk opzicht één massief geheel te verkrijgen. De uitzondering op de regel zijn de inzitramen in de voorgevel, die lichtjes uitkragen en extra geaccentueerd worden door het champagnekleurige aluminiumschrijnwerk."

Strakke look en intrigerend lijnenspel

Het zadeldak en de drie vrije gevels van de woning zijn piekfijn afgewerkt met Cedral Boronda leien (40 x 27) in dubbele dekking. "Dat materiaal leende zich uitstekend tot de creatie van het donkere monovolume dat we voor ogen hadden", legt Vermandele uit. "Ik kende het voordien al van (wacht)gevels met ruitleien, maar dat zou bij deze woning niet het gewenste effect hebben opgeleverd. We zagen meer in een halfsteenspatroon, dat een strakke look en een intrigerend lijnenspel oplevert. Ik vind het een leuk materiaal. De leien zijn licht, economisch voordelig en eenvoudig te installeren."

"We hebben de nodige aandacht besteed aan specifieke details om de uitstraling van onze 'black box' zo strak mogelijk te houden", benadrukt de architect-bouwheer.

"Zo zijn de hoeken niet afgewerkt met aluminiumprofielen, maar met kraaltjes die naadloos opgaan in het geheel. Voor de omkadering van de ramen hebben we wel met aluminiumprofielen gewerkt, die mooi aansluiten op de Cedral leien. Bovendien zijn de regengoten onzichtbaar in het dakvlak verwerkt. Dit alles heeft zijn vruchten afgeworpen, want we zijn zeer tevreden met het resultaat. Aangezien onze woning is opgevat als een uitgepuurde zwarte doos, ziet ze eruit als een archetypisch huis met grote dak- en gevelvlakken. Het is leuk om te zien dat die uniforme bekleding ook iets losmaakt bij andere mensen. Passanten kijken geregeld nieuwsgierig op en de meningen zijn verdeeld. Voor sommigen komt de eerste aanblik nogal ruw over, maar bij het benaderen van de woning neemt het wauwgevoel snel de bovenhand."

Vraag een gratis staal aan

Wil je zelf eens zien en voelen wat Cedral jou te bieden heeft? Vraag een gratis staal aan van je favoriete kleur en type lei, zo kan je gemakkelijker een beslissing nemen en zet je een eerste grote stap richting je nieuwe dak en/of gevel.

Kies voor een vakkundige plaatsing van jouw dak of gevel met de Cedral Professionals

Vind een vakman in jouw buurt en vraag vrijblijvend een gedetailleerde offerte.